טיול ראשון שנה שנייה בחוג משוטטי הושעיה:
תאריך הסיור, יום שישי, ערש"ק ניצבים-וילך, 3.9.10
חודש אלול מבשר את ראשית הסתיו. בעונה זו מזג האוויר ביום שישי צפוי להיות יום נוח לטיולים.
בימים אלו ראוי שנפנה ללמוד פרקים יהודיים מעברנו ואלו מסתתרים להם גם בין גבעות שפרעם – לשם נדדה הסנהדרין לאחר מרד בר כוכבא ושם חודשה הסמיכה, ונתקנו תקנות רבות.
"לאחר החורבן נדדה הסנהדרין ממקום למקום: "גלתה סנהדרין… מלשכת הגזית לחנות ומחנות לירושלים, ומירושלים ליבנה, ומיבנה לאושא, ומאושה ליבנה, ומיבנה לאושה, ומאושא לשפרעם, ומשפרעם לבית-שערים, ומבית-שערים לציפורי, ומציפורי לטבריא." ראש השנה דף לא ע"א-ע"ב
מסלול הטיול:
נקודת מפגש: נפגשים במוצא דרך הנוף מערבה, על הכביש המקומי הישן המקשר בין עדי להרדוף. כדי להגיע לשם יש להיכנס לעדי, לחצות את היישוב לכיוון הרדוף ולעצור ליד שלט קק"ל המסמן את הפנייה ימינה לדרך העפר. (בתוך עדי פונים שמאלה במעגל התנועה.) משם נוסעים לנקודת סיום המסלול בחניוני אושא שביער קרית אתא. מחלקים את הרכבים לשניים ונוסעים עם החצי האחד לשפרעם.
• בסיור זה מבקרים בשפרעם ואתריה היהודיים (אתרים אחרים לא יקופחו חלילה). חציו הראשון של הסיור יוקדש לשפרעם ולאתריה. תולדות יהודי שפרעם נמשכים ברצף נתקופת ההתנחלות ועד 1920. היישוב היהודי בשפרעם התקיים ברציפות עד למאה העשרים, בה הוקמו לצד קהילת שפרעם שחרבה קיבוצי "גוש רמת יוחנן".
o גלעין הכפר שפרעם
o ובית הכנסת העתיק של שפרעם: בית הכנסת של שפרעם: בית כנסת "מחנה שכינה" בן כ-200 שנים. הסנהדרין ישבה בשפרעם בתקופת הקיסר מרקוס אורליוס. סוברים כי בית הכנסת העתיק נבנה על מקומו של בית כנסת קדום יותר שישב במקום בו ישבה הסנהדרין. המבנה שופץ על ידי חניכי בית הספר לשוטרים. ניתן לתאם ביקור בבית הכנסת טלםפונית וכן ניתן לבקש את המפתח מהשכנה (ראה תמונה).
o מצודת דאהר אל עומר
o משם נפסע לשכונת אל בורג'.
o מערות קבורה בשכונת אל בורג'
o קבר ר' יהודה בן בבא
• חציו השני של הסיור יתבצע מחוץ לעיר בגבעות שפרעם אל אתרי אושא (אושה).
o נחל ה"סמיכה" -0מכאן צומת סומך או צומת סנהדרין
o אבן השבת: בלטת השבת (שי"ן שמאלית): כתובת חקוקה בסלע ביוונית המציינת גבול תחום השבת של אושה העתיקה. הכתובת, למרבה הצער הושחתה על ידי חיילי צה"ל בתרגילי ניווט. ראה תמונות.
o יער קריית אתא
o כפר הושא
o קבר נ. הושאן
o תל אושא אותו הכשירו לאחרונה ילדי בית הספר ברמת יוחנן לביקורי קהל. כדאי לקרוא בשילוט של הגן הלאומי תל אושא אודות קרב רמת יוחנן וחלקם של הכוחות הדרוזיים לפני ואחרי הקרב.
ראשוני מתישבי כפר עתה (כפר עטא) שהיו שומרי תורה ומצוות רצו כנראה למשוך מהילת הסנהדרין ליישובם. מלומדי ספר אמרו כי יתכן וזהו שיבוש השם העתיק של המקום "כפר עצה". עטה בארמית – עצה. הם סיפרו כי שם זה ניתן למקום משום שבו התכנסו חכמי הסהנדרין בזמן גזרות אדריאנוס כדי לטכס עצה בענייני הלכה. אמנם דעתם לא התקבלה.
אופי הטיול: הליכה. חציה עירונית וחציה בשטח הפתוח. רוב הדרך חשופה אך בסוף יש גם יער מוצל. כ-4 ק"מ סה"כ.
שעות ונקודות מפגש: כארבע שעות
ציוד:1.5 ל' מים, כובע ונעליים טובות (קרוקס ושורש הם סנדלים, ואסור להגיע איתם).
מזג אוויר: עומד להיות נוח. בכל זאת אזורנו הוא לח וחם יחסית – קחו זאת בחשבון.
סדרי הרשמה:
תושבי הושעיה – לשלוח לכתובת המייל של מתניה הודעה שבשורת הנושא שלה מופיעות המילים: "משוטטי הושעיה". matanesy@gmail.com.
תושבי יישובים אחרים – אנו רוצים בכם מאוד – יש להירשם דרך מדרשת אליה – 1599-533-555, שלוחה 4, או לשלוח מייל למתניה.
מחיר: 80 ₪ לאדם. נרשמים לכל הסדרה ומשלמים מחיר מוזל – 500 ₪ ל10 סיורים.
לתושבי הושעיה התשלום יגבה באמצעות תשלומי המיסים אלא אם כן הסדרתם אחרת.
המדריך: מתניה מיה– 0544569795
הפעמים הבאות:
בגדול שריינו לעצמכם יום שישי ראשון של חודש לועזי
התאריכים והמסלולים בעמוד השני המפרט את כל הסדרה