ציור פרסי מתחילת המאה ה-16, המראה את עלייתו של מוחמד השמיימה

אל-אסראא ואל-מעראג'

Al-Isra'a Wal Miraaj – אל-אסראא ואל-מעראג' – الإسراء والمعراج  

[פוסט לכבוד חג מוסלמי שחל השבוע]

ב-27 ברג'ב, בשנת 621 חולם מוחמד כי המלאך ג'יבריל פקד אותו בלילה במסג'ד אלחראם במכה ולאחר שערך לו טקס טהרה, הרכיב אותו על בהמה פלאית ומהירה מאוד ששמה אל-בוראק. עוד באותו לילה במסע הלילי הגיעו אל מקום שמכונה מסגד אל-אקצא – "מסגד הקיצון" (שזוהה מאוחר יותר עם הר הבית בירושלים, ומכאן שמו של המסגד על הר הבית) ונכנס למערה בתוך אבן השתייה. משם הוביל אותו המלאך ג'יבריל אל שבעת הרקיעים, שם פגש את אברהם אבינו, משה רבינו וישו. שם גם ראה מוחמד על-פי האמונה את גן העדן ואת הגיהנום. ברקיע השביעי פגש את אללה – אלוהים וקיבל ממנו את המצווה להתפלל (צלאה) חמש פעמים בכל יום – ואת כיוון התפילה – לכיוון מכה. עוד באותו הלילה חזר מוחמד למכה, וגילה שמיטתו עוד חמה. סיפור זה מכונה לילת אל-אסראא ואל-מעראג'. המאפיין העיקרי של חג זה הוא בילוי הלילה בתפילה ובקריאה בקוראן , כמו כן, מציינים אותו בתהלוכות ובחופשה מבתי הספר וממקומות העבודה.

קיר אל-בוראק

פינתו הדרומית של הכותל המערבי מכונה "קיר אל-בוראק" על שם הבהמה ששימשה את מוחמד במסע הפלאי.

היכן אל-מסג'ד אל-אקצא?

בקוראן המיקום המדויק של אל-מסג'ד אל-אקצא אינו מזוהה. כיום מקובל כמעט על כל המוסלמים כי המקום המכונה בקוראן אל-מסג'ד אל-אקצא ("המסגד הקיצון"), ואשר אליו נסע מוחמד, הוא הר הבית בירושלים. אמנם קיימות מסורות לכאן ולכאן. מדוע? אולי פוליטיקה?

  1. השליט האומיי, עבד אל-מלכ בן מרואן ניסה למנוע מתושבי סוריה לבקר במכה בתקופה בה היה מרד בעיר מכה כי חשש פן יושפעו מהמורדים. על כן הוא בנה את מסגד אל-אקצא בהר הבית.
  2. היתה תחרות הדתית בין הנוצרים לבין המוסלמים בירושלים. בניית מסגד אל אקצה וייחוסו לפסוק מהקוראן, נועדה להגביל את ביקורי המוסלמים בכנסיות הנוצריות. הנוצרים האמינו כי חורבן בית המקדש היה נס אלוהי שאותו ייחסו לישו. המוסלמים חשבו שבניית הר הבית מחדש על ידי המוסלמים תגרום להחלשת אמונתם של הנוצרים, ותוכיח כי הדת המוסלמית היא הדת האמיתית.
  3. בימי הביניים המוקדמים היו זרמים פוליטיים מסוימים שטענו שהמסע הלילי היה לעיר מדינה ולא לירושלים.
  4. זרמים שיעים אחרים טענו כי המסע הלילי היה לכופה, בירתו של עלי בן אבו טאלב בניסיון להפוך את העיר כמקום מתחרה לירושלים שזוהתה עם השלטון הסוני של בית אומיה.
  5. זרמים רציונליים כגון הזרם המועתזילה טענו כי המסע הלילי לא התרחש מעולם.
  6. מסורת מפי עאישה (אשתו של מוחמד) טוענת שבאותו לילה מוחמד כלל לא יצא ממיטתו ולפיכך המסע היה מעין חזון נבואי או משהו דומה.

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: