התיחסותם של כתות שונות של האיסלם ל-קרב עין ג׳אלות מאפשרת לנו ללמוד תובנות אודות החברה המוסלמית וערבית היום. אנו מביאים כאן את הסרט ״האריה מעין ג׳אלות״ כדוגמה של האיסלמיסטים המצריים. להזכירכם שעין ג׳אלות (מעין גולית – عين جالوت) היא מעין חרוד שלנו.

קרדיט: Keith Pickering
קרב עין ג'אלות

קרב עין ג'אלוּת היה קרב מכריע בתולדות ארץ ישראל, שנערך ביום שישי 3 בספטמבר 1260, סמוך למעין חרוד, בעמק יזרעאל המזרחי, בין הצבא הממלוכי לבין כוח צבאי מונגולי. הולגו חאן המונגולי שלח משלחת לסולטאן קוטוז בקהיר בדרישה לכניעתו. בקרב הממלוכים היו רבים שתמכו בקבלת המרות המונגולית, אולם קוטוז, בתמיכת האמיר ביברס, החליט להתמודד כנגדם בשדה הקרב. קרב עין ג'אלות' ניפץ את המיתוס של הצבא המונגולי הבלתי-מנוצח. הקרב הסתיים בניצחון ממלוכי מוחץ, שעצר זמנית את המשך ההתפשטות מערבה של המדינה האילח'אנית לחוף המזרחי של הים התיכון. הקרב הזה הפך את ביברס לגיבור האסלאם ולשליטה של ממלכה אדירה.
תבוסתם של המונגולים גרמה להתעוררות ההתנגדות המוסלמית בסוריה. עד מהרה נסו המונגולים אל מעבר לנהר הפרת, והמוסלמים נקמו בנוצרים על התנהגותם בעת השלטון המונגולי. היהודים יצאו כמעט ללא פגע, כי אף על פי שגם הם נהנו מהשלטון המונגולי, הם נזהרו לא לפגוע במוסלמים.
Lion of Ain Jalut – Egyptian Mamluks vs Mongols – (English) Full Movie
הסרט ״האריה של עין ג׳אלות״ מציג את התקופה הזו כתקופה של ״אחוה איסלאמית״ בין מוסלמים. במציאות היו התנגשויות כוחניות בין מנהיגים של Wa-Islama (קריאת הקרב של המוסלמים) ובסרט הם נהפכו למגעים ידידותיים. כל הדמויות במחנה המוסלמי כולל הסולטנית אל-דור היו ידידים.
הממלוכים ניצחו את הפולשים המונגולים בקרב עין ג׳אלות המפורסם. האיסלמיסטים נותנים פרשנות דתית לנצחון. סרטים מצריים מציגים את תקופת הממלוכים כתקופה מדממת, אבל בסרטון הנפשה לילדים, ״האריה מעין ג׳אלות״, מציגים את התקופה כעידן אחוה מוסלמית בין מוסלמים. איסלמיסטים, בדומה לכתות פונדמנטליסטים אחרים, בחילה התנגדו לסרטי קולנוע ותרבות הסינמה הסובבת אותם. בפיגור של כ-50 שנהגם הם גילו שניתן לנצל את הכוחות המיוחדים של הסוגה האודיו-ויזואלית של היסטוריה, והם יצרו סרטי ,היסטורי-סופיה״ או תיאולוגית של ההיסטוריה המוסלמית. (Egyptian Islamists Fight Back on Screen)

עין ג׳אלות – גליית או גלעד?
המסורת מבולבלת זו הפתחה, ככל הנראה, בשל דמיון השמות ג'אלוד-ג'אלות לשמו של גליית. יתכן שזה שיבוש השם הקדום "גלעד" – אותו "הר הגלעד" המוזכר במבוא לקרב של גדעון נגד המדיינים, שהוא בעצם ההר שמעל עין ג'אלות. בימי הביניים קראו לו "עין ג'אלות"', כלומר "עין גליית", כמובא בספרו של אשתורי הפרחי, "כפתור ופרח", שיצא לאור בשנת 1322. המסורת הערבית טוענת שבמקום זה הכה המלך ט'אלות, הוא שאול, את גליית – לאחר שבחן את אנשיו בשתייה מן העין ובחר מתוכם את המלקקים בלבד.
קרב אל פולה
בקרב אל פולה (La Fève – Castrum Fabe) הצבא הצלבני נלחם צבא צלאח א-דין ליד עין ג׳אלות במשך שבוע בספטמבר-אוקטובר 1183 והסתיים ב6 באוקטובר בנסיגת צלאח א-דין.

The war between Muslims and Mongols – The Batttle of Ayn Jalout
סרט זה הוא הפקה של מפיק טוניסאי Ahmed Gassama Productions, המתמחה בסרטים היסטוריים.