ע'ג'ר הוא כפר עלווי השוכן על הגבול שבין לבנון לבין ישראל. ע'ג'ר קיים כ-500 שנה. החלק הישראלי של הכפר מוגדר כמועצה מקומית והוא היישוב היחיד בישראל שרוב תושביו הם עלווים. היישוב סופח בחלקו יחד עם רמת הגולן תחת חוק רמת הגולן ב-1981. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נכון לסוף 2019, מתגוררים בחלקו הישראלי של ע'ג'ר 2,659 תושבים.



עלווים – علويون
עַלַווים (בעברית מקובל גם הכתיב עלאווים) הם קבוצה אתנית בעלי זרם ייחודי יוצא-האסלאם אשר מרכזה בסוריה, בה מתגוררים כ-3 מיליון עלווים (כ-11% מהאוכלוסייה הסורית) מתוך כ-4.6 מיליון עלווים בעולם. מבחינה דתית יש הרואים בדת העלווית כדת עצמאית, ויש הרואים בה פלג אזוטרי באסלאם השיעי. משפחת אל–אסד בסוריה הם עלווים.

צילום:Don-kun, TUBS, NordNordWest
ממלחמת העולם הראשונה עד מלחמת ששת הימים
לאחר מלחמת העולם הראשונה ובעקבות הסכם ניוקומב-פולה, עבר האזור להשפעה צרפתית. הכפר נמצא על הגבול. תושבי הכפר הם ברובם עלווים, עדה מבוססת בסוריה, והיו להם קשרים עם כפרים עלוויים אחרים ברמת הגולן.
על פי גרסה אחת, כשסוריה ולבנון זכו לעצמאות, קיבלה סוריה את השליטה בכפר בפועל, ואף העניקה אזרחות סורית לתושביו. בשנת 1932 ניתן לתושבי הכפר לבחור בין השתייכות לסוריה או לבנון והם בחרו להשתייך לסוריה. כפר ע'ג'ר היה כפר לבנוני שהועבר לשליטה סורית על מנת שסוריה תוכל להשתמש בו כעמדה קדמית לפגיעה בישראל והטית מקורות הירדן.

ממלחמת ששת הימים ועד הנסיגה מלבנון
לפי המפות שהיו בידי צה"ל, שהיו ככל הנראה מבוססות על מפות בריטיות, הכפר נמצא בתוך תחומי לבנון, מדינה שלא השתתפה בלחימה נגד ישראל. לפיכך צה"ל הסתפק בכניעת הכפר ואיסוף הנשק ועזב את הכפר.
הכפר סופח לישראל במסגרת חוק רמת הגולן שהתקבל בכנסת ב־1981. בניגוד לרוב הדרוזי של תושבי רמת הגולן, תושבי ע'ג'ר הסכימו לקבל את האזרחות הישראלית. רבים מהם עבדו בקיבוצי הסביבה ובמפעלים בקריית שמונה ומצבם הכלכלי השתפר.
דברי ג'מאל חטיב
דברי ג'מאל חטיב תושב החלק הצפוני של רג'ר, מורה לחינוך גופני בתיכון המקומי ומורה דרך:
"לבנון לא רוצה אותנו, אתם לא רוצים אותנו, סוריה רחוקה מכאן 20 ק"מ. הנקודה הכי קרובה של הסורים אלינו זה איפה שגבעת הצעקות ליד מג'דל שמס. אף אחד לא רוצה אותנו. אז מה אנחנו נעשה? המושל הצבאי של רמת הגולן אמר לנו חבר'ה, אנחנו מוכנים לקחת אותכם, אבל מדינת ישראל מבקשת שבכפר יהיו לפחות 37 משפחות. לפני המלחמה הכפר מנה 650 נפש, בזמן המלחמה 350 עזבו לסוריה ונשארנו כאן 300.״
״מצאנו פיתרון. בכל בית כמה יש? שלושה אחים? אז זה שלוש משפחות. 50 שקל אתה משלם עבור החלפת השם. פתרנו את הבעיה הזו. היום יש בכפר רג'ר 37 משפחות, אבל כולם זה משפחה אחת. כולנו קרובים, אין מה לעשות.״


חוות שבעא – مزارع شبعا
חווֹת שבעא – מזארע שבעא" (מכונה בישראל גם "הר דב") הוא אזור מיושב בדלילות, בין הכפר מג'דל שמס על מורדות החרמון לבין הכפרים הלבנוניים כפר שובא וע'ג'ר.


הכפר לאחר נסיגת צה"ל מלבנון
נציגי האו"ם פסקו כי הגבול בין לבנון לסוריה עובר במרכז הכפר ע'ג'ר (האו"ם אינו מכיר בסיפוח רמת הגולן לישראל), ולפיכך כוחות צבא ומשטרה ישראליים רשאים להיכנס רק לחלקו הדרומי של הכפר. כיום הכפר נמצא בחלקו בשליטה של ישראל וחלקו הצפוני מעבר לגבול ישראל-לבנון. על פי החוק הישראלי מוגדרים התושבים בחלקו הצפוני של הכפר "אזרחים ישראלים על שטח עוין". לא הוקמו מכשולים על הגבול העובר בתוך הכפר.




טיול אל הכפר ע׳ג׳ר עם ג'מאל חטיב
הכניסה לכפר מותרת אך ורק לתושביו. כל אדם אחר יצטרך להגיש בקשה לחמ"ל החטיבתי.
טקס חנוכת פארק מפעל הפיס בע׳ג׳ר
ניסיון החטיפה בכפר ומלחמת לבנון השנייה
בחודש נובמבר 2005 התבצעה בע'ג'ר פעילות חבלנית רבת עוצמה של ארגון הטרור חזבאללה. במהלך האירוע הופגזו מוצבי צה"ל השולטים על הכפר והתבצע ניסיון חטיפה של חיילי חטיבת הצנחנים המוצבים בו.

הכפר רג'ר: שטח ההפקר של הגבול
רג'ר הוא ככל הידוע הכפר היחיד בעולם המתפרס על פני שלוש מדינות: ישראל, סוריה (לפני 67') ולבנון. בהתאם – הוא משמש כנתיב הברחה אידיאלי לנשק, סמים ומידע – בעיקר כיוון שאין בו גדר, וכוחות צה"ל אינם פועלים בחלקו הצפוני.