עינן (Ain Mallaha – עין-מלאחה) הוא אתר ארכאולוגי-פרהיסטורי בעמק החולה, בגובה כ־70 מטרים מעל פני הים. זהו אחד מאתרי המפתח של התרבות הנאטופית, תרבות המעבר ליישובי קבע שקדמה למהפכה הנאוליתית. באתר התגלו מבנים בעלי יסודות אבן, בתי קברות וחפצי אמנות רבים. עינן נמצא בתחום שמורת נחל עינן ובסמוך למעיין עינן (עין מלאחה).
Mallaha – ملاّحة היה ישוב משבט Al-Ghawarneh. בישוב פנה במאי 1948.

צילום: Theodore Larsson

צילום: Public Domain
שמורת נחל עינן
מהגיע בדרך עפר המסתעפת מכביש הגישה לשמורת החולה, ועוברת לאורך הדופן הצפונית של המאגר, אולם שטח השמורה סבוך ואינו עביר. כיום מאופיינת השמורה בסבך של קנה מצוי ופטל קדוש.
שמורה נחל עינן, ונחל עינן ממוקמים צפונית למאגר עינן מזרחית לכביש מס׳ 90, ועינות עינן נמצאים מערבית לכביש מס' 90.
ליד מאגר עינן נמצא ישוב נטוש El Ulmānīya.

נחל עינן – ואדי אל-בריד – הנחל הקר
נחל עינן הוא חלק ייחודי מהמערכת האקולוגית של החולה – נחל איתן הזורם אל ביצות החולה. מי הנביעות החמימים (בניגוד לשם הנחל).
התרבות הנאטופית
התרבות הנָאטוּפִית היא תרבות פהיסטורית שהתקיימה בלבנט, בסוף התקופה האפיפלאוליתית, כ-15,000 עד 11,700 שנים. זוהי תרבותם של אחרוני הציידים-לקטים באזור, המייצגת את המעבר מאורח החיים הנוודי לקהילות החקלאיות ויושבות-הקבע של התקופה הנאוליתית (חלקה האחרון של תקופת האבן).
הממצאים באתר מתיחסים לתקופה הנאטופית הקדומה, התיכונה, המאוחרת, והסופית.


ארכאולוגיה בעינן
האתר נתגלה בשנת 1951 עקב עבודות של חברת מקורות באזור. ז'אן פרו (Jean Perrot), ארכאולוג צרפתי, ערך בו שתים־עשרה עונות חפירה.

שימוש הוגן

שלד האדם שבתמונה (ככל הנראה אישה) שנמצא באתר היה מונח בתנוחה עוברית מכווצת והיד הימנית מונחת על שלד של כלבלב בן שלושה – חמישה חודשים שהונח בתנוחה מכורבלת לצד ראשה של הנקברת.
קבורת אישה וגור זאב או כלב, התרבות הנאטופית הקדומה באתר עינן (התגלו בחפירות ז'אן פרו). אוסף מוזיאון האדם הקדמון
צילום: Dr. Avishai Teicher
פרנסואה ואלה (François Valla), ערך באתר מספר חפירות נוספות, בשנים 1996 – 2005 והתמקד בשרידי השלב הנאטופי הסופי.
אתר עינן מלמד כי בידי האדם הייתה האפשרות להקים ישובי־קבע גם בטרם המצאת החקלאות. בסביבתו נמצאו הפריטים להם נזקק להתקיים. החפירות בעינן חשפו התיישבות קבע מבוססת בעלת עולם חומרי עשיר, ושאולי יש בה כדי לרמז על נטיות לעולם הרוחני. מן פריטים טכנולוגיים כמגלים שנתגלו באתר, מעידים על תחילתה של חקלאות פרימיטיבית וקשירת האדם לאדמה.
טכנולוגיה
האתר העיד על שכלולים טכנולוגיים בתעשיית הכלים.

Gary Todd – https://www.flickr.com/photos/101561334@N08/43166850672/
Israel Museum Stone Age Israel Museum, Jerusalem, Israel.

צילום: Gary Todd

צילום: Gary Todd

צילום: Gary Todd
קבורה בעינן
מהימצאות גופות כלבים בקברים שנחשפו ניתן להסיק כי ביות הכלב נעשה, לראשונה, על ידי הנאטופים, לפני כ-15,000 שנים. כמו כן, בעיני אחדים, יכולה הקבורה לטעון בעד דירוג חברתי פרימיטיבי.

צילום: נחלת הכלל

צילום:Ehab2833

צילום: Ehab2833