המלצה חמה לסיור משפחתי בכפר האמנים עין הוד. בימי חול המועד פסח נערכו סיורים קבוצתיים למברוגרים ולמתבגרים בתצוגות הקבע ובתצוגות המתחלפות. המעבדאדא במוזיאון ינקו-דאדא זוכה בפרס זהב כאטרקציה ידידותית החינוכית לילדים. הורים וילדים מפתחים יחד סקרנות ואת כשרונותיהם. אם רק בשביל המעבדאדא היה כדאי לבוא לכאן. אולי זאת הסיבה ששביל ישראל עובר בכפר.
מוזיאון ינקו דאדא – Janco Dada Museum, Ein Hod
מוזיאון ינקו-דאדא הוקם בכפר האמנים עין הוד בשנת 1983, על ידי קבוצת חברים של האמן מרסל ינקו, במטרה לשמר את יצירתו של מי שהיה ממייסדי תנועת דאדא הבין-לאומית ומי שהביא להקמת עין הוד בשנת 1953.
במוזיאון חמישה חללי תצוגה:
- תצוגת הקבע המוקדשת לשבעים שנות יצירתו של מרסל ינקו.הסטודיו המקורי של מרסל ינקו, השוכן בצמוד למוזיאון.
- הגלריה באכסדרה המיועדת לאמנים צעירים ולפרויקטים ייחודיים
- הגלריה התחתונה המציגה תערוכות של אמנות עכשווית
- הבור – חלל שנכרה מתחת לרצפת המוזיאון ומשמש לתצוגות של אמנות וידיאו
- המעבדאדא – סדנה פעילה ובה פינות עבודה ויצירה העוקבות אחר טכניקות אמנותיות שבהן יצרו ופעלו אמני דאדא כמו קולאז', אסמבלאז', רדי מייד, מיצג ועוד
מעבדאדא – מוזיאון ינקו דאדא
מעבדאדא הינו מרחב יצירה חווייתי ופעילות לכל המשפחה המיועד להקנות לקהל את עקרונות האמנות המודרנית, נוצרה המעבדאדא.הפעילות במעבדאדא מלווה במדריכה מצוות החינוך של המוזיאון.
שעות פתיחה:
- ראשון – חמישי 10:00 – 15:00
- שישי וערבי חג 10:00 – 14:00
- שבת וחג 10:00 – 15:30
- המעבדאדא בשבת 11:00 – 14:00 הפעילות נמשכת עד שעה וחצי. כניסה אחרונה בשעה 13.00
טלפון: 04-9842350
- ניתן להזמין סיורים מודרכים לקבוצות במוזיאון ובכפר
- הדרכות קיימות בשפות: עברית, אנגלית, רוסית וערבית.
- המוזיאון נגיש. יש בו מעלון נכים ושרותים מותאמים.
הגלריה המרכזית – עין הוד
במרכז כפר נמצאת הגלריה המרכזית המציגה תצוגת קבע של יצירות אמני הכפר – הידועים והצעירים. בנוסף לתצוגת הקבע מציגה הגלריה מעת לעת תערוכות קבוצתיות ותערוכות יחיד של אמני הכפר ואמנים מבחוץ.
שעות פתיחה:
- ראשון, שלישי – חמישי: 10:00-16:00
- שישי: 10:00-14:00
- שבת: 11:00-16:00
- הגלריה סגורה בימי שני.
טל: 04-9842548
מייל : einhodgal@walla.com
עין הוד – כפר אמנים
עין הוד הוא כפר אמנים בדרום הכרמל השוכן על בביתי כפר ערבי בשם "עין חוד", שתושביו הערביים נטשו במלחמת העצמאות. חלק מהמבנים מתוארכים לימי הביניים. בבתים רבים נמצאו קשתות ואבני בניין מכורכר, שמקורן במבצר הצלבני העתיק בעתלית. האדמות והבית של הכפר הופקעו. חלק מהתושבים הערביים הקימו בסמוך כפר באותו השם – עין חוד. המתישבים היהודים הראשונים בעין הוד היו עולים מאלג'יריה, שעזבו והקימו את היישוב צרופה. מרסל ינקו, שהיה גם אדריכל, עבד בהקרן הקיימת לישראל באיתור שטחים עתידיים להקמת פארקים לאומיים. הוא הצליח לשכנע את משרדי הממשלה האחראים להקים כפר אמנים במקום. ב-1953 התיישבו בבתים קבוצת אמנים, ובהם מרסל ינקו והקימו כפר אמנים.
בתי הכפר עין חוד לא נהרסו ושימשו בסיס להקמת היישוב. כשמרסל ינקו, אמן בינלאומי החליט על הקמת כפר, הרעיון היה ליצור קהילה של אמנים שתוכל ליצור ביחד אמנות ואומנות בסדנאות אמנים, גלריות פרטיות, גלריה מרכזית וסטודיו לכל אמן. העיקרון של כפר אמנים נשמר בקנאות הראויה לציון.
האמן מרסל ינקו
מרסל ינקו (1984-1895), צייר ואמן ישראלי, היה אחד ממייסדי זרם ה"דאדא" באמנות הישראלית. ינקו, יליד רומניה, למד פסנתר ואדריכלות. בתחילת דרכו האמנותית יצר בסגנון ה"אר נובו", ובהמשך פנה ל"דאדאיזם" אליו הקדיש את כלל יצירתו ומפעל חייו. ינקו נחשב לאחד ממנהיגי הקונסטרוקטיביזם והאוונגרד במזרח אירופה. היה חבר במערכת עיתונים רומניים שעסקו באמנות ה"סימבולול" (סימבול), ו-"קונטימפורנאול" (העכשווי). בארץ היה לאמן פורה ודמות בולטת באמנות הישראלית, והיה חבר בתנועת "אופקים חדשים". ינקו זכה בפרס דיזנגוף פעמיים (1945/1950) וכן בפרס ישראל לציור (1967).

עין חוד
בתקופת המנדט שכן במקום כפר ערבי קטן. תושבי הכפר האמינו שהוא נוסד בידי אבו אל-הַיגַ'א', מפקד בצבא סֿלאח אל-דין שמת אחרי קרב חיטין ב-1187. הספר הלבן (1939) כלל את עין חוד באזור א' בו נאסרה מכירת קרקעות ליהודים. בשנת 1945 מספר תושבי הכפר המקורי היה 650 איש, והשטח בבעלות הכפר היה 12,605 דונם.
הכפר נכבש ב- 01/07/1948. תושבי הכפר ברחו במהלך מלחמת העצמאות, אל הרי הכרמל. קרקעות הכפר שהוכרזו כנכסי נפקדים נמסרו לקיבוצים עין כרמל, בית אורן וניר עציון. בתי הכפר לא נהרסו ושמשו בתים לעולים חדשים ולאחר מכן לכפר האמנים. מסגד הכפר הפך למסעדה ובר.
חלק מתושבי הכפר המקוריים (משפחת אבו חלמי – חמולת אבו אל-היג'א) שבו לכפר לאחר המלחמה והקימו בקרבת מקום לכפר המקורי, כפר חדש שלא הוכר על ידי השלטונות. הכפר הוכר רשמית כיישוב. ביולי 2006.
סליחה, מה זה דאדא? – A 5 Minute History of Dada
דאדא היא תנועה בין-תחומית ובין-לאומית שצמחה בראשית המאה ה-20. שנות פעילותה היו הקצרות, אך השפעתה על האמנות המודרנית ניכרת עד היום. אמני דאדא פעלו במגוון תחומי אמנות: – שירה, תאטרון, מוסיקה, ציור ופיסול. הם "שברו את הכלים" ויצרו אמנות מפתיעה בחומרים לא שגרתיים ובטכניקות כקולאז', אסמבלאז', פוטומונטאז', רדי מייד, מיצג, שירת דאדא, וקולנוע דאדא.
נ.ב. אין בית קפה כשר או מסעדה כשרה בכפר. יש מכולת שבה ניתן לרכוש שתיה קרה או ארטיק. אפשר גם לאכול במסעדת המלון בניר עציון