נחל מפלט *

מערות מורבעת במדבר יהודה צילום: תמר הירדני

נחל מפלט

נחל מפלט – Nachal Miflat הוא ואדי (נחל אכזב) במדבר יהודה. הוא מתחיל בגובה של כ-200 מ' מעל פני הים בנוף מדברי בלתי מאוכלס. אורך הנחל כעשרה ק״מ. נחל מפלט פונה מזרחה וצולל בתלילות אל בקעת ים המלח. כאן הוא חוצה את חוף ים המלח וכביש 90 ומגיע לים המלח כ-9 ק"מ מדרום לכפר עין גדי ו-7 ק״מ מצדה. אורך הנחל כ-10 ק״מ. הפרש גבהים בנחל כ- 675 מ׳. בנחל מפל בגובה 100 מ׳. הנחל נמצא באזור ״צלהגשם״ של מדבר יהודה. ממוצא ממטרים בשנה כ-50 מ״מ.

מעלה מפלט

מעלה מפלט הוא ״שביל עיזים״ קשה לעליה ונוח יחסית לירידה. המעלה עצמו לא בשימוש כבר זמן רב ומצריך נסיון ותשומת לב רבה בבחירת הנתיב הנכון. המעלה מחבר את שלוחת הסכין המהווה למעשה את גדתו המזרחית של נחל מפלט – אל ים המלח.

מעלה מפלט עולה על שלוחת הסכין על קו הרכס צפונה לגב ההר על הגדה הצפונית של נחל מפלט (כ-1 ק"מ צפונית למעלה צאלים). המעלה מתחיל כ-200 מטר מזרחית למפל של נחל מפלט במצוק של הגדה הצפונית וכ-100 מטר מזרחית לערוץ הנשפך לנחל מצפון (נ.צ 23304:58594 ברשת החדשה). המעלה מטפס על המצוק הראשון בכוון צפון מזרח בשיפוע של כ 30 מעלות. המעלה נראה היטב מצד דרום. תחילת המעלה מסומנת ברוג׳ם. כאמור תחילת המעלה היא לכוון צפון מזרח עד שהוא מגיע לראש המצוק הראשון. משם פונה המעלה מערבה על השלוחה. לאחר 200 – 300 מטר המעלה פונה צפונה וממשיך על סכין של ערוץ לנחל מפלט.

אל החלק הצפוני של הסכין וראש המעלה אפשר להגיע עם שביל נוח המחבר את ראש מעלה צאלים (סמ"ש כחול) מאזור נק' התצפית המסומנת במפות סמ"ש – ישר מזרחה.

 מתחתית המעלה נמשך שביל נוח המסומן במפות סמ"ש כשביל עיזים – המתחבר אל תחתית מעלה צאלים. מראש נחל צאלים נשקפת תצפית יפה צפונה לאפיק נחל מפלט.

מקור השם

יתכן שמקור השם ממערות המפלט – refuge caves או מערות מסתור במדבר יהודה.

מה בין מערת מסתור למערת מפלט?

בנחל מפלט אין מערות מפלט. המונח הותיק ״מערות מסתור״ נשמר למערות מתחת לאדמה. [ראה צילום הכותרת – מערות מורבעת במדבר יהודה – צילום: תמר הירדני – להדגמה בלבד – אין מערות מפלט בנחל מפלט.]
עבור מערות בצוקים הוחלט להשתמש במונח ״מערות מפלט". אחרי שקראו שמות לנחלים הגדולים במדבר יהודה  – אותו חלק שזכה להיות בשליטיתה של ישראל – היה זמן להעניק שמות לנחלים הקטנים יותר. למרות שאין מערת המפלט בנחל מפלט השם מתכתב עם המערות המפורסמות בבקומראן.

השאר תגובה

%d בלוגרים אהבו את זה: