מפת פויטינגר (Tabula Peutingeriana), היא מפת הדרכים של האימפריה הרומית ונערכה במאה הרביעית לספירה. חיבורה מיוחס לקוסמוגראף הרומי קאסטוריוס, שחי במאה הרביעית. המפה הועתקה במאות הי" א-י" ב, נתגלתה מחדש בראשית המאה הט"ו ונקראה על שם בעליה. במפה מתוארות כל ארצות האימפריה, מבריטניה וספרד במערב ועד הודו במזרח.במפה סומנו יותר מ- 550 ישובים ונקודות מנוחה, מקורות מים ומרחצאות.
- קיימים שיבושים של מרחקים בין יישובים לאורך הדרכים. את אלה נראה שאפשר לתרץ בקלות יחסית כטעויות של מעתיקי המפה בימי הביניים.
- רבי משמעות יותר הם קשיים, או קשיים לכאורה, שיש במהלכן של דרכים אחדות ובצורה ובכתיב של כמה משמות היישובים בארץ . קבוצה שלמה של שמות אינה הולמת כלל את המציאות הארץ-ישראלית במאה הרביעית, שבה כפי המקובל נתחברה המפה.

העובדה כי כמה ערים בארץ-ישראל מופיעות במפה בשמן הקדום מלמדת, שלגבי אזורנו השתמש עורך המפה במקור שאינו מאוחר למאה השנייה לספירה, והוא , כנראה, רשימתו (ומפתו ?) של פתולמאיוס. השפעתו של פתולמאיוס ניכרת בצורת כתיב שמות המקומות ובתיאור הדרך עבדת-אילת. אשר לשאר השיבושים בתוואי הדרכים- אין להסבירם בהסתמכות העורך על מקור קדום, אלא פשוט בערבוב נתונים , כלומר טעויות עריכה בזמן הכנת המפה. השמטת נתונים מן המפה באה, כנראה, כתוצאה מטעויות של מעתיקים.
מצגות קלריטה ואפרים – www.clarita-efraim.com
The Tabula of Peutinger