חורבת רקית (Horvat Raqit) – היא חורבה עתיקה. היום היא אתר ארכאולוגי בתחום גן לאומי הר הכרמל, על מורדות הר שוקף, בגובה כ-370 מטר מעל פני הים ליד ראש נחל רקית. רקית שוכנת כקילומטר מצפון-מזרח למלון יערות הכרמל.
שביל ישראל עובר כאן

שביל ישראל עובר בחורבת רקית בדרכו מהר שוקף למערות ישח. למקום ניתן להגיע רגלית מחניון רקית הסמוך.
הר כרמל מקדמת דנא היתה דליל תושבים. פרט לשוליים במערות אדם הקדמון לא התישבו בכרמל. מדוע?הכרמל הוא רכס הרים הבנוי מתופעות גיאולוגיות וסלעים שונים, כמו קירטון, גיר, דולומיט וצור. לכל אחד משלשת חלקי רכס הכרמל יש הפרש גובה גדול ומדרונותיו הגובלים בים תלולים מאד: הכרמל הגבוה 482 מ'כ; הכרמל התיכון (400-500 מ'); הכרמל הנמוך (250 מ'). כתוצאה זה גורם לריבוי גשמים, וצמחייה רבה. איזה חקלאי יבחר לעבד שטח הדורש עבודה מרובה לברא יער. בתקופות רבות הכרמל היה מרכז פולחן.
צמחיה בחורבת רקית
בעונת הפריחה שלל רקפות וכרכומים מכל עבר. בצד הדרך אל חורבת רקית מצאנו כמה נציגים של משפחת הסחלביים: דבורנית הדבורה, דבורנית גדולה, סחלבן החורש,שנק החורש,ספלול מטפס,קצח ריסני,פעמונית קיפחת,סייפן התבואה,עירית נבובה,זעזועית גדולה, ודבורנית דינסמור.
תולדות האחוזה של חורבת רקית
בחורבת רקית נמצאים שרידים של ישוב מהתקופה הרומית-ביזנטית, בימי המשנה והתלמוד, והערבית הקדומה. למשטר הרומי והביזנטי מילאו שני תנאים לקיום ישובים: שלטון חזק ודרכים בטוחות. תרבות בית המרחץ הרומי השפיעה על צמיחת האוכלוסיה. פחות ילדים מתו בגיל צעיר ומבוגרים האריכו ימים. אנשים עשירים יכלו לשלם לפועלים לברוא את הצמחיה ולבנות אחוזה עם בית בד וגת צמודים. האחוזה גדלה תוצרת למכירה ולא פעלה כמשק אוטרקי. שרידי הישוב מתוארכים למאה השניה בה האתר היה אחוזה בינונית – אחוזתו של מרינוס. האתר הגיע לשיאו במאות השלישית-חמישית לספירה.
באמצא המאה השישי, בעקבת הכיבוש המוסלמי, השלטון נחלש והדרכים לא היו בטוחות. הישוב חזר לתפקד כישוב כפרי ופעלה כמשק אוטרקי. במאה השביעית החלה נטישה בעקבות חקיקה אנטי-שומרונית ואנטי-יהודית, המרד השומרוני והתעצמות הנצרות.
בעבר הקרוב היה כאן כפר דרוזי קטן שחרב בימי מרד הפלאחים נגד אבראהים פאשא בשנת 1840.
התפשטות השומרונים לכרמל
לפי שמעון דר בתקופה הרומית ווהבזנטית התקיימו יישובים מעורבים כמו סומקה, אום א זינאת, צברין וקסטר. התפשטות השומרונים התחילה בסוף המאה השניה בעקבות מרד בר כוכבא וגם בתנועה הדרגתית מהרי שומרון לכרמל, בית שאן, השרון, וערים מסחריות על חוף הים התיכון.
מקור השם רקית
השם הערבי של החורבה הוא רוקיטיה – (Ruqtiyya) שפירושו כנראה יונת הבר.
ממצאים בחפירות חורבת רקית
חורבת רקית היא אחד מהישובים הבודדים על הכרמל שנחפרו בצורה מסודרת ע"י אונ' בר אילן. השרידים כוללים שרידי מבנים ומתקנים חקלאים חצובים בסלע, בריכת אגירה מכוסה עפר ולידה אבן שוקת שבורה, בית בד, גת (לדריכת ענבים) עם משטח א-סימטרי לדריכת ענבים ובור היקוות עגול, ומערת קבורה חצובה בסלע. במשקוף הכניסה למערה נחרט ביוונית שמו של בעל האחוזה: אחוזתו של מרינוס.
בית הכנסת השומרוני בחורבת רקית
נמצאו שרידי מבנה ציבורי שהיה כנראה בית כנסת שומרוני – אם כי יש חילוקי דעות אם היא יהודי או שומרוני. בבית הכנסת פסיפס עם פסוקים ביוונית המתאימים דווקא לשומרונים. צורת בית הכנסת היא מלבן עם שורות ספסלים על הקירות. בית הכנסת פונה להר גריזים שבמקקרה גם הכיוון שלך ירושלים. בית הכנסת השומרוני בחורבת רקית ננטש במאה החמישית לספירה. הפסיפס לא נהרס, אלא כוסה בחול ולוחות אבן.
בית הבד של רקית

בין הריסות בית הבד נמצאו:
- אבן "ים" ענקית (קוטר 1.95 מ' וגובה 65 ס"מ
- אבן הטוחנת, המכונה "ממל" או "מפרכה"
- משקולת שהיו תולים אבנים כבדות על הבד עם חור שדרכו הועבר החבל שנקשר לבד
- בור איסוף שמן הנקרא "עוקה" (אולי)
מערת הקבורה של רקית

מערת הקבורה נמצאת מזרחית לחורבה. המערה והמתקנים בסביבתה תוארכו לשנת 530 לספירת הנוצרים. ביוני 1996 נמצאה המערה בחפירות הקייץ של החוג לארכיאולוגיה. כשמצאו את המערה בעצם חיפשו בור מים. קיים מבוא חצוב באורך 8.2 מ' המוביל לפתח מרובע בתוך מקמר.
מעל הפתח חקוקה מסגרת בצורת טבלת אזניים (טבולה אנסטה) ובה רוזטה. משני צדי הפתח חקוקות רוזטות דומות. מעל המסגרת חקוקה כתובת ביוונית – "MAREINOVIN IHMION" -אחוזתו של מרינוס – Estate ׳Marinus [יש מקורות שמציינים Martinus Estate אבל זה כנראה טעות סופר].

בפנים המערה חדר מרובע קטן. בקירות השמאלי והאחורי מקמרים עם אגני קבורה (כיום הרוסים). מעל האגן של הקיר האחורי כוך מרובע בעל פתח עם שקע לציר דלת ולבריח. מימין לאגן האחורי כוך קבורה נמוך, ובקיר הימני שלושה כוכי קבורה נוספים.
לא ידוע אם המערה שמשה נוצרים, שומרונים או יהודים.
ביבליוגרפיה
- מדריך ישראל החדש : אנציקלופדיה, מסלולי טיול – כרך 5 : הכרמל וחופו ורמות מנשה > מדריך ישראל החדש – הכרמל וחופו ורמות מנשה > אתרים
-
רקית אחוזתו של מרינוס בכרמל שמעון דר, שמעון דר, אוניברסיטת תל אביב , בשנת 2003
-
Raqit : Martinus' estate on the Carmel, Israel / Shimon Dar ; with contributions by Baruch Arensburg, Etan Ayalon, Yigael Ben-Ephraim…[et al.], 2004
-
David Gwynn and Susanne Bangert (Eds.)-RELIGIOUS DIVERSITY IN …