גת חפר המקראית – משהד *

קבר יונה הנביא בגת חפר (כיום משהד), איור מספרו של ויקטור גרן משנות ה-80 של המאה ה-19 צילום: Gallica Digital Library

גַּת חֵפֶר או גַּת הַחֵפֶר – העיר מקראית

גת חפר או גת החפר המקראית היתה שייכת לנחלת שבט זבולון.

" וַיַּעַל הַגּוֹרָל הַשְּׁלִישִׁי לִבְנֵי זְבוּלֻן לְמִשְׁפְּחֹתָם וַיְהִי גְּבוּל נַחֲלָתָם עַד שָׂרִיד: וּמִשָּׁם עָבַר קֵדְמָה מִזְרָחָה גִּתָּה חֵפֶר עִתָּה קָצִין וְיָצָא רִמּוֹן הַמְּתֹאָר הַנֵּעָה."   (יהושע, י"ט, י'-י"ג)

גת חפר המקראית נמצאת בחורבה בשם :חירבת א-זרע (תל גת חפר) ליד משהד. בתל גת חפר בארות וקברים חצובים קדומים.מחרסים שהתגלו בתל גת חפר במערב היישוב עולה כי המקום היה מיושב מאז תקופת הברונזה הקדומה. בתקופת הברזל ב׳ תל גת חפר היתה עיר מרכזית ששטחה השתרע על 40–60 דונם.

פריחת הישוב הגיעה לשיא במאה השמינית לפנה"ס. סופו של היישוב היה בשלהי המאה השמינית לפנה"ס. בתקופה הרומית היישוב ירד מן התל.

בדרום-מערב משהד נובע עין גת חפר, משם אמת המים שהוליכה את מי עינות אמיתי ועין גת חפר אל ציפורי. ברשומים מן התקופה העות׳מאנית שם הכפר היה משהד-יונס (עדות יונה). שביל ישראל עובר ליד תל גת חפר בדרך מהר תבור לציפורי.

Pieter_Lastman__Jonah_and_the_Whale
Pieter_Lastman__Jonah_and_the_Whale

מקום הולדתו של יונה הנביא

בגת חפר נולד הנביא יונה בן אמתי שעליו מסופר בספר יונה. כאן היה מקום מגוריו. אביו היה מהעיר "גת החפר" בגבול נחלת שבט זבולון ואימו משבט אשר.

בתלמוד ירושלמי נכתב כי יונה בן אמיתי היה בנה של האישה הצרפית. בירושלמי מופיע גם דיון על מוצאו, האם היה משבט זבולון או משבט אשר:

"מעשה, ר' לוי ויהודה בר נחמן היו נוטלים בשכרם שני סלעים על שהיו אוספים את הקהל לבית הכנסת ודורשים שם לפניהם עד שיבוא לשם ר' יוחנן, כדי שעד שיגיע לא ימתינו האנשים בחינם או ילכו לבתיהם; קם ר' לוי ודרש: יונה בן אמיתי – מאשר היה, דכתיב: 'אשר לא הוריש את יושבי עכו ואת יושבי צידון', וכתיב: 'קום לך צרפתה אשר לצידון'. קם ר' יוחנן ודרש: יונה בן אמיתי מזבולון היה, דכתיב: 'ויעל הגורל השלישי לבני זבולן למשפחותם… ומשם עבר קדמה מזרחה גתה חפר עתה קצין', וכתיב: 'יונה בן אמתי הנביא אשר מגת החפר'. בשבת הבאה ביקש ר' לוי מיהודה בן נחמן שיניח לו לדרוש שנית קודם ר' יוחנן, ונתן לו את שני הסלעים כשכר, ודרש לפני הקהל: יפה לימדָנו ר' יוחנן, אמו מאשר ואביו מזבולון." (תלמוד ירושלמי, מסכת סוכה, פרק ה', הלכה א')

לדעת "הסדר עולם" הוא אחד מבני הנביאים אשר אלישע הנביא שלח למשוך את יהוא בן נמשי למלך ישראל. בספר יונה, הנביא הוא מעוניין במפלת אשור (שבירתה נינווה), בכדי שלא יהיה בכוחה להכות בישראל. לא האמת בטהרתה עמדה מול עיניו של יונה, אלא רצון לפגוע בגויים אויבי ישראל. (אמנם יש פרשנים הטוענים ש-יונה מספר מלכים אינו יונה בן אמיתי.)

אכן, השטח בין לבוא חמת עד ים הערבה (כולל גת חפר) הושב לתחום השליטה הישראלית על ידי מלך ישראל, ירבעם בן יואש.

"הוּא, הֵשִׁיב אֶת-גְּבוּל יִשְׂרָאֵל, מִלְּבוֹא חֲמָת, עַד-יָם הָעֲרָבָה כִּדְבַר ה', אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל, אֲשֶׁר דִּבֶּר בְּיַד-עַבְדּוֹ יוֹנָה בֶן-אֲמִתַּי הַנָּבִיא, אֲשֶׁר מִגַּת הַחֵפֶר. כִּי-רָאָה ה' אֶת-עֳנִי יִשְׂרָאֵל, מֹרֶה מְאֹד; וְאֶפֶס עָצוּר וְאֶפֶס עָזוּב, וְאֵין עֹזֵר לְיִשְׂרָאֵל. וְלֹא-דִבֶּר ה' לִמְחוֹת אֶת-שֵׁם יִשְׂרָאֵל, מִתַּחַת הַשָּׁמָיִם; וַיּוֹשִׁיעֵם, בְּיַד יָרָבְעָם בֶּן-יוֹאָשׁ".  (מלכים ב',  י"ד, כ"ג-כ"ה.)

יונה והדג, איור מתוך ג'אמע א-תואריח', תחילת המאה ה-14
יונה והדג, איור מתוך ג'אמע א-תואריח', תחילת המאה ה-14

משמעות השם יונה – מדרש שמו

שורש י-נ-ה בתנ"ך נרדף לשורש א-ב-ל ומופעיו רבים בשירי קינה במקרא. היונה אשר על שמה קרוי הנביא יונה היא עוף אשר היה נהוג להעלותו לקורבן. שם משפחתו של יונה, אמיתי, מעיד על אמירת אמת בדבריו.

יונה באסלאם

יונה ( يونس, יונס או يونان, יונאן) הוא אחד מנביאי האסלאם המופיעים בקוראן. הקוראן מספר את סיפור יונה בקצרה במספר מקומות. סורה 10 בקוראן נקראת "סורת יונה".

הזיהוי הנוצרי של גת חפר

בספרו "מקומות האתרים העבריים ושמותיהם" (Liber De Situ Et Nominibus Locorum Hebraicorum) הזכיר הירונימוס, בסוף המאה ה-4, את המקום בשם ״כפר גת״, ליד ציפורי, ומציין כי בו נמצא קבר יונה. הכפר משהד והקבר שבו נזכר גם אצל נוסעים מאוחרים ובהם ההולנדי קורנליוס דה ברוין (1674).

חפירות ארכיולוגיות בתל גת חפר

הזיהוי המקובל של תל גת חפר נמצא בתל א-זרְעְ (או חִרבת א-זֻרַאעַ) ממערב למשהד ( Latitude 32° 44' 30" N and Longitude 35° 19' 30" E ). באתר נערכו חפירות ארכאולוגיות ונמצאו חרסים מהתקופה הישראלית.

The Prophet Jonah, as depicted by Michelangelo in גת חפר -the Sistine Chapel
The Prophet Jonah, as depicted by Michelangelo in
גת חפר -the Sistine Chapel

מקום קבורתו של יונה הנביא

  • כפר הערבי משהד מזהים את קברו במסגד א-נבּי יונַס (פעיל). הקבר במערה מתחת למסגד. הכפר נקרא "משהד", מהמילה "שהיד" – שמובנה קדוש – על שם קברו הקדוש של יונה. התושבים המקומיים טוענים ששם הכפר בערבית פרושה ״תצפית״. מנקודה זו צפה סלאח א-דין בקרב קרני חטין.
  • יפו – העיר ממנה יצא לשליחותו.
  • חלחול – עיר בהרי יהודה
  • אשדוד – גבעה מזרחית לנמל המכונה היום גבעת יונה. היה במקום מקום קדוש לערבים בשם "נבי א-יונס".
  • עיירה הלבנונית צרפנד הלא היא העיר צרפת מימי המקרא.
  • עיר מוסול בצפון עיראק (לא רחוק מהעיר מוסול מצויים שרידיה של העיר נינוה אליה נשלח יונה). תל יונה ("נבי יונס") ביולי 2014 על ידי כוחות דאעש.
משהד צילום: יוצרHanay
משהד
צילום: יוצר Hanay

כמה מילים על משהד

משהד הינה ישוב ערבי מוסלמי (מועצה מקומית משנת 1960). במאה ה-18 התיישבו במקום ערבים מוסלמים. בתקופת המנדט היה משהד כפר בינוני ובו כ-500 תושבים.  ב-2015 התגוררים במשהד 7,858 תושבים.


השאר תגובה

דילוג לתוכן
%d בלוגרים אהבו את זה: