בקעת בית נטופה – سهل البطوف היא עמק בגליל התחתון המרכזי. מרבית שטחה של הבקעה מנוצל לחקלאות. באביב 2019 הממטרים הכבדים והניקוז הלקוי של נחל יפתחאל הביאו שטפונות לאורך הבקעה. ליצני הדור קראו לאגם ״בחרת בטוף״. הבקעה היאיחידת נוף מישורית בשטח 70,000 דונם – 16 ק״מ אורך ושלשה ק״מ רוחב.
בקעת בית נטופה היא הגדולה בבקעות הגליל התחתון המרכזי והשנייה ברצף הבקעות מדרום לצפון בחבל ארץ זה. (בקעת בית כרם, בקעת סכנין, בקעת בית נטופה, בקעת תרען, בקעת כסולות)
הבקעה הינה שקע גראבן-graben משתרעת בין שני רכסים (שני הורסט-horst): רכס תורען בדרום ורכס יוטבת בצפון (מקפידים לקרוא לישוב ״יודפת״ ולרכס ״יוטבת״ – אם כי יש המכנים את הרכס ״יודפת״.
רכס תורען
הכפרים רבים בועיינה ונוג'דאת נמצאים בחלקה הדרומי של הבקעה, על צלע הר תורען וחלק גדול מאדמת הבקעה מעובד על ידי תושביהם. חלק מן האדמות חקלאיות שייך לעראבה, ודיר חנא שבבקעת סכנין.
- בועיינה: בועיינה היה כפר ערבי של פלאחים. מעניין לקרוא כיצד מקנים ערכים של החברה המודרנית באמצעות הקמת מרכז גישור ודיאלוג קהילתי בכפר בועיינה נוגידאת.
- מקור שמו של היישוב הוא עקב קרבת היישוב העתיק "בית ענת" המוזכר בכתובות שנכתבו בשפה האוגרית. בספר שופטים הוא מוזכר כיישוב שבו עבדו לאלה ענת.
- נַפְתָּלִי, לֹא-הוֹרִישׁ אֶת-יֹשְׁבֵי בֵית-שֶׁמֶשׁ וְאֶת-יֹשְׁבֵי בֵית-עֲנָת, וַיֵּשֶׁב, בְּקֶרֶב הַכְּנַעֲנִי יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ; וְיֹשְׁבֵי בֵית-שֶׁמֶשׁ וּבֵית עֲנָת, הָיוּ לָהֶם לָמַס. (שופטים א' ל"ג)

- נוג'דאת: נוג'ידאת היה כפר בדאוי. הוקם על ידי חיילים בדואים מאזור הנג'ד בערב הסעודית של היום. רבים מבני הכפר משרתים בכבוד בצה״ל:
- רומאנה – رمانة: כפר ערבי במועצה אזורית אל-בטוף – البطوف. בתקופת המשנה והתלמוד נקרא המקום גם "בית רימון", ומכאן שם היישוב הסמוך בית רימון: "מעשה שנכנסו שבעה זקינים לעבר את השנה בבקעת רימון" (תלמוד ירושלמי, מסכת חגיגה, פרק ג', הלכה א').

הכפר רומאנה, ישראל
- עוזייר – العـُزَيـْر: כפר ערביבמועצה אזורית אל-בטוף – البطوف. הכפר עוזייר הוא הכפר הגדול מארבעת הכפרים המרכיבים את מועצה אזורית אלבטוף שיוסדה בשנת 2001.

צילום: Aimnhu
- רומת אל-הייב – عرب الهـَيـْب: כפר בדואי במועצה אזורית אל-בטוף – البطوف. היישוב הוקם בתחילת שנות ה-20 של המאה ה-20 על ידי בני השבט ערב אל-הייב אשר קראו ליישוב בהתחלה כשם השבט. בשנת 1968 הוסב שם היישוב ל"רומת אלהייב", על שם חורבת רומא הסמוכה ממערב. בפי הבדואים באזור נקרא היישוב בשם "פרוש רומאנה" (בעברית: "שדות רומאנה") – על שם הכפר הסמוך, רומאנה, שהוא לפי הסברה רימון המקראית.

- בית רימון: בית רימון הוא קיבוץ דתי על רכס הר תורען בגובה של 396 מטר מעל פני הים. היישוב קרוי על שם היישוב המקראי "רימון" שבנחלת זבולון: וּמִשָּׁם עָבַר קֵדְמָה מִזְרָחָה, גִּתָּה חֵפֶר עִתָּה קָצִין; וְיָצָא רִמּוֹן הַמְּתֹאָר, הַנֵּעָ (יהושע י"ט י״ג) ששמו השתמר בשם הכפר הסמוך רומאנה.
רימון זו נזכרת גם בתלמוד: "מעשה שנכנסו שבעה זקינים לעבר את השנה בבקעת רימון" ( תלמוד ירושלמי, מסכת חגיגה, פרק ג', הלכה א'.) הקיבוץ עלה לקרקע כהיאחזות בשנת ה'תשל"ז (1977) ואוזרח בשנת ה'תשל"ט (1979). בשנת ה'תשס"א הוחל בהקמת שכונה קהילתית.

צילום: יעקב
- מצפה נטופה: יישוב קהילתי דתי בגליל התחתון על רכס הר תורען.היישוב הוקם בשנת 1981 כהיאחזות נח"ל, ואוזרח בשנת 1983. למרגלותיו ממזרח נמצאים מספר אתרים ארכאולוגיים מתקופת התלמוד, ובהם חורבת משכנה וחורבת עמודים.

שמו של היישוב נובע ממיקומו, הצופה על בקעת בית נטופה הנמצאת מצפון לו, הנזכרת מספר פעמים במקורות חז"ל (בראשית רבה, עט, ו', משנה, מסכת שביעית, פרק ט', משנה ה').
רכס יוטבת
- כפר מנדא – كفر مندا: כפר ערבי מוסלמי. במקום התקיים יישוב יהודי בתקופת המשנה, תקופת התלמוד וימי הביניים בשם כפר מנדי, המוזכר במקורות מהתקופה הרומית והביזנטית.
- קיבוץ חנתון: קיבוץ (במקור של התנועה הקונסרבטיבית) והרחבה קהילתית על שם יישוב מקראי בנחלת שבט זבולון, המוזכר בספר יהושע: וְנָסַב אֹתוֹ הַגְּבוּל, מִצְּפוֹן חַנָּתֹן; וְהָיוּ, תֹּצְאֹתָיו, גֵּי, יִפְתַּח-אֵל. (יהושע, י"ט, י"ד). זהו הקיבוץ היחיד בארץ בו חיים בכפיפה אחת יהודים אורתודוקסיים, קונסרבטיבים, רפורמים, דתלש"ים וחילונים.

צילום: Hanay
- תל חנתון: תל ארכאולוגי גדול מזרחית לקיבוץ חנתון, במערב בקעת בית נטופה. משתרע על שטח של כ-100 דונמים והיה מאוכלס מתקופת הברונזה הקדומה ועד לתקופה העות'מאנית (מן המאה ה-34 לפנה"ס ועד לתחילת המאה ה-20).

- הר עצמון: הר עצמון בגליל התחתון, ברום של 547 מטרים מעל פני הים, בצפון מערב בקעת בית נטופה. ההר הוא המערבי מבין הרי רכס יודפת.
- כאוכב אבו אל היג׳א: כאוכב אבו אל-היג'א – كوكب أبو الهيجا ישוב מוסלמי. בכאוכב אל-היג'א יש גן פסלים, הכולל פסל המסמל את אחוות שלוש הדתות.

צילום: ד"ר אבישי טייכר
- מורשת: ישוב קהילתי דתי לאומי עלה על הקרקע עלה על הקרקע במקום הקבעבשנת 1996. היישוב הוקם במסגרת תוכנית המצפים ל"ייהוד הגליל".

צילום: מיכאלי
- דמיידה: יישוב בדואי ש הוקם במאה ה-17.

ֿצילום:צור אבלס
- יודפת: מושב שיתופי – היישוב המערבי ביותר ברכס יודפת (יטבת), עליו מצויים גם היישובים אבטליון, יחד והררית.

צילום:ד"ר אבישי טייכר
- תל יודפת: עיר יהודית חשובה בתקופת בית שני. שרידיה נמצאו באתר בלב רכס הרי יודפת. מוקפת בשרשרת פסגות הגבוהות ממנה. ממזרח ומצפון מזרח מקיף אותה נחל יודפת ויובל שלו מקיף אותה ממערב, מדרום ומצפון מערב. אלו יוצרים מדרונות תלולים משלושת צדי הגבעה כך שזו נגישה רק מצד צפון, שם נמצא אוכף טופוגרפי.

צילום: Hanay
- אבטליון: יישוב קהילתי על רכס יודפת, מערבית לקיבוץ יחד ודרומית לעראבה, בדרך להררית, ומשקיף על בקעת בית נטופה. כדאי לבקר בבית הבד של אבטליון

- יחד: קיבוץ מצוי על רכס יודפת, מערבית להררית, ומשקיף על בקעת בית נטופה. חבריו העוסקים במדיטציה טרנסצנדנטלית.
- הררית: יישוב קהילתי שוכן על הר נטופה בקצהו המזרחי של רכס יוטבת. היישוב ממוקם בסמוך ליישובים עראבה ואבטליון. תושביו עוסקים במדיטציה טרנסצנדנטלית.
- מבדד נטופה: לאורת נטופה היא לאורה השוכנת בהר נטופה סמוך לקצהו הצפון-מזרחי של היישוב הררית. הלאורה נוסדה על ידי שלושה נזירים מלכיתים מנצרת ב-17 ביולי 1967.

צילום: Ori~
- עילבון: עילבון – عيلبون נוסד היישוב הנוכחי במאה ה-19 על ידי תושבים ערבים-נוצרים מהיישוב הסמוך דיר חנא. כפר מעניין ויוצא דופן הוא עילבון . למעט בדווים ספורים בדרומו ובמזרחו , כמעט כל 2,000 תושביו הם נוצרים , ובכך יחודו. מלבד מעיליה ופסוטה, אין למצוא עוד כפרים מעין אלה. גם הכפרים שנחשבו לנוצריים בעבר הפכו לבעלי רוב מוסלמי. מספר הילדים בכל משפחה קטן יחסית, וכפי שניתן להתרשם גם הכפר הוא קטן ביחס לכפרי הענק שמסביב, בעילבון מספר רב של אקדמאים, בעלי מקצועות חופשיים ואומנים, כמו כן רבים בו הנגנים, הזמרים והתזמורות. אם נוסיף לכך את מוסדות הציבור המתקדמים, הרי שלפנינו כפר בעל אופי מערבי לכל דבר כמעט.
- סמוך לכפר נמצאת מנהרת המים הראשונה של המוביל הארצי, "מנהרת עילבון" שנחנכה ב-28 במרץ 1956. העבודות על המנהרה הביאו לפריחה כלכלית לכפר, תעסוקה בעבודות וקשרי מסחר עם העובדים במנהרה. בשנת 1993 פתחה המועצה במאבק משפטי כנגד חברות מקורות, בתביעה לתשלום ארנונה בגין השימוש בשטחה עבור המוביל הארצי. המועצה זכתה, והחל משנת 1998, החלה לגבות ארנונה ממקורות. בעקבות תקדים זה, גם מועצות אחרות החלו לגבות ארנונה ממקורות.
- עבדאללה יוסוף אימתנס מעילבון הוא חרש נחושת מעולם אחר – אמן. דגמיו ועיטוריו הם פרי דמיונו והגיגי רוחו. הוא פורט על כינור וקאנון ועוסק בציור, ומעל לכל הוא אמן נחושת. עבדאללה הוא מחרשי הנחושת הבודדים שעדיין עוסקים במקצוע זה. הוא מקבל קבוצות מטיילים, מספר להם סיפורים, מסביר על עבודתו ומנגן בכינור להנאת המטיילים בכפר

צילום:Dr. Avishai Teicher
הצפת בקעת נטופה
מזרח הבקעה מוצף ברובו לעיתים קרובות בחורף בשל העובדה כי האדמה באזור איננה מחלחלת. יש בבקעה שכבה עמוקה של אדמה חרסיתית, אטימה יחסית למים, והיא גורמת להיווצרות אגם בחודשי החורף במזרח הבקעה.
מקור השם ״נטופה"
בקעת בית נטופה הנזכרת במקורות חז"ל באזור זה:
"עָבַר בַּהֲדָא בִּקְעַת דְּבֵית נְטוֹפָא" (בראשית רבה, עט, ו')
"עד שיכלו הסנרייות מבקעת בית נטופה" (משנה, מסכת שביעית, פרק ט', משנה ה') זו הארץ לחה מאד ובשביל זה נקראת בית נטופה שהיא ארץ רבת הליחות ועשב ההוא עומד ימים רבים על הארץ והיא הסגריות (או סנריות או סנדיות). (פירוש עיקר תוספות יום טוב)
בקעת בית נטופה כמו גם היישוב העתיק בית נטופה (כיום חורבת נטיף) ששכן בה, מרמזים כנראה בשמם על בעיות הניקוז של הבקעה. חלקה המערבי של הבקעה מנוקז על ידי נחל יפתחאל, ואילו חלקה המזרחי אינו מנוקז כלל.
השם נטופה השתמרות בערבית "אלבטוף" – البطوف.
קר בבקעת נטופה !!
בקעת בית נטופה נודעת בקרב מטאורולוגים בשל היותה המקום בו נמדדו הטמפרטורות הנמוכות ביותר בארץ ישראל מאז תחילת המדידות ועד לינואר 2015: 13.7 מעלות צלזיוס מתחת לאפס, ב-7 בפברואר 1950.
המוביל הארצי
המוביל הארצי עובר בתעלה פתוחה באורך 17 ק״מ דרך הבקעה בדרכו מהכנרת למרכז ישראל, עד לאתר תפעול חשוב, ״מאגר אשכול״, הנמצא במערבה של הבקעה בסמוך לצומת הנקראת על שמו 'צומת המוביל'.

דרך נוף הר תורען
דרך נוף הר תורען עוברת ממצפה נטופה עד לקיבוץ בית רימון וממנה תצפיות יפות על הבקעה. ליד בית רימון הוקם "מצפור לאודרמילק" על שם וולטר קליי לאודרמילק שהגה לראשונה את תוכנית המוביל הארצי ואיגום המים בבקעת נטופה.

תצפית על הערפל בבקעת נטופה מן הבית שלי בהושעיה
